Крайният срок за приемане на документите по първия етап на програмата бе

...
Крайният срок за приемане на документите по първия етап на програмата бе
Коментари Харесай

Общините готови за новото саниране, дори сами дават пари, за да тръгне

Крайният период за приемане на документите по първия етап на програмата бе преместен от 31 март на 31 май следващата година
Противно на прогнозите, че новата стратегия за гратис саниране, финансирана по Националния проект за възобновяване и резистентност, няма да провокира интерес, инспекция на “24 часа ” по общините сподели нечуван възторг – и на хората, и на локалните управляващи.

Регионалното министерство ще даде старта на процедурата на 22 декември,

научи “24 часа ”. От тази дата общините към този момент ще одобряват заявките от сдруженията на притежателите на жилища в постройките. Крайният период за приемане на документите бе изместен от 31 март на 31 май следващата година за първия стадий, в който блоковете ще получат 100% от средствата безплатно. Онези, които не съумеят да се класират, остават за втория стадий, при който грантът ще е единствено 80%.

Основните опасения бяха, че в блоковете, в които въпреки всичко демонстрират интерес към санирането, хората мъчно ще съберат между тях пари за механически паспорт на постройката, за обследванията и за архитектурното снимане. Условието е те да създадат авансово тези разноски и да аплайват, а в случай че бъдат утвърдени, тези пари да им се възстановят. Няма обаче гаранция, че всички ще бъдат утвърдени и това, естествено, буди съмнението, че парите ще бъдат платени на вятъра.

Става дума за разход от към 6 до 8 лева на квадратен метър и за по-голямо жилище сумата е към 1000 лв..

Оказва се обаче, че доста общини са взели решение те да финансират тези действия и след това да си възстановят разхода. И даже да не търсят назад парите от притежателите на жилища в здания, които не бъдат утвърдени.

Общинският съвет на Варна например е дал своя вот да отпусне от бюджета на града за 2023 и 2024 година общо 20 млн. лева за тази цел.

Такива планове за решения са включени в дневния ред на съвещанията на общинските препоръки също и в Бургас, Благоевград и Пазарджик.

Но даже там, където локалната власт не може да си разреши този разход, се вършат доста неща, с цел да тръгне процесът безпрепятствено.

Във Варна да вземем за пример са основали особено звено към общината, което оказва гратис консултантска помощ на всички, които се интересуват. При предходната стратегия за саниране, когато финансирането беше 100% от националния бюджет, във Варна бяха санирани 40 здания и има още 45 сдружения, които подадоха документи, само че не съумяха да получат финансиране.

Община Велико Търново планира необятна разяснителна акция с публични разисквания по квартали. За към 30 жилищни здания в старопрестолния град дейностите към този момент са напреднали – вършат се обследвания и се изготвят механически паспорти, заяви арх. Николай Миладинов от дирекция “Строителство и устройство на територията ”

Във Велико Търново чакат парите да стигнат за сред 50 и 150 блока, в случай че по-масово вземат участие по-малки кооперации, които не са панелни, пресметнаха специалисти в общинската администрация.

Община  Благоевград организира към този момент четири срещи с представители на сдруженията на притежатели за разяснение на изискванията и реда, по които ще се кандидатства.

Кметът Илко Стоянов увери хората, че общината ще оказва цялостно подпомагане в процеса по кандидатстване. За облекчение на уеб страницата на общината са оповестени линкове към националните регистри на енергийните инспектори, консултантите, надзорни компании, проектанти. Кандидатите получават и логистична помощ в регионалния информативен център. За правене на обследванията, документа и техническия паспорт са нужни скици и архитектурно снимане и в случай че притежателите не разполагат с тези документи, те ще им бъдат дадени от архивите на общината, сподели кметът.

Добре са се подготвили и в Пазарджик. Според кмета Тодор Попов за администрирането и обработването на документите общината има опита и потенциала да се оправи. Дори всички сдружения да подадат документи за кандидатстване, ние сме подготвени да спомагаме и комплектуваме документите, каза той.

От месец насам след решение на общинския съвет на варненската община Аксаково администрацията прави срещи с представителите на етажните собствености за подготовка на документите и кандидатстване за средствата.

Етажните собствености, които имат намерение да аплайват, са много на брой. Причината е, че останаха доста блокове, които минаха през регистрация на съдружие още при предходното саниране, само че парите не стигнаха за тях.

Според кмета на Аксаково Атанас Стоилов лимитът за тяхната община от 15 млн. лева би бил задоволителен за 50% от блоковете на територията на общината, които са кандидатствали при предходната стратегия. Ако измежду тях има по-малки жилищни блокове, сумата ще стигне и за повече.

Според предварителната информация, която имаме, община Смолян ще разполага с предел от към 30 млн. лева Те ще са задоволителни за саниране на 20 до 30 жилищни блока. Ние имаме подготвеност за 50-60, т.е. предстоящите средства ще стигнат за половината. Затова считам, че с изключение на 1,4 милиарда лв., планувани в проекта за възобновяване, би трябвало да има държавна политика за финансиране с още 1-2 милиарда лв., с цел да бъдат осъществени всички подготвени планове, каза пред “24 часа ” зам.-кметът на община Смолян Марин Захариев.

В Свищов ползата също е огромен. Информационната акция при нас стартира по-рано и към този момент имаме към 35 заявки с осъществяване на техническо проучване, подписани контракти с компании, които да извършат енергийното проучване, и изчакваме да предадат паспортите си. 12 от тях към този момент са подготвени за кандидатстване. Щом отвори програмата, започваме, увери пред “24 часа ” кметът на Свищов Генчо Генчев.

Кметовете всеобщо недоволни от финансовите предели

Кметовете са недоволни от лимитите, които са наложени по програмата. Таванът на финансирането е 150 млн. лева, в Пловдив, Варна и Бургас – по 80 млн., а в други 40 общини – до 50 млн. лева Има и лист с към 80 общини, в които лимитът е 30 млн. лева, а най-много 15 млн. лева могат да се изразходват във всички останали.

Това са индикативни, а не обезпечени средства, тъй като кандидатстването ще бъде на спортен принцип. А това значи, че в случай че в някоя община не могат да стигнат тавана на средствата, те ще отидат в друга.

Свищов да вземем за пример е от общините, които могат да получат до 30 млн. лв.. Кметът Генчо Генчев твърди, че по този начин не всички искащи ще получат пари, тъй като ще стигнат най-вече за 5-6 огромни блока с по към 130 жилището всеки. А в общината към този момент има подадени 35 заявки от сдружения на притежателите.

Не ни слагат на еднакъв старт, с цел да може общини, които работят, организирали са се, съумели са да си приготвят блокове и сдружения, да получат за всички, каза той. 

Трябваше да се измисли методология за разпределението на този запас, само че министерството е подходило по най-елементарния метод – на всички по малко.

Това е много необичайно, на 230 общини, които са дребни и междинни, ще им бъде възложен запас до 15 млн. лв..

Не разбирам логиката на това, тъй като измежду тях има такива, които надали ще имат обекти за саниране за 15 млн. лв., сподели Тодор Попов, кмет на Пазарджик и ръководител на Националното съдружие на общините в Република България.

В Пазарджик с тези 30 млн. лева ще се създадат 10-12 блока или 15, в случай че квадратурата е по-малка. Това са към 90 000 кв. м. предвид на оповестените съответстващи цени. А в Пазарджик има регистрирани 210 сдружения, тъй че в случай че създадем 15, ще останат още 195. Това е извънредно незадоволително като запас. А и би трябвало да е ясно времето за саниране. Не може да се чакат общини, които 5 години откакто са били утвърдени, още не са усвоили средствата. Би трябвало да се дефинира, че в случай че 2 или 3 години парите не се усвоят, те се преразпределят. В противоположен случай се оказва, че страната не подтиква отличниците, а двойкаджиите, което съгласно мен е неправилен управнически метод, сподели Попов.

350 блока в София подготвени, помагат районните кметства

В София районните кметства ще са местата, които ще одобряват документите от етажните собствености, които ще аплайват за саниране. Засега Столичната община е решила гратис да е единствено архитектурното снимане на постройките. То обаче не се постанова да се прави на всички места – изисква се при правенето на механически паспорт на постройката единствено в случай че истинските планове за строителството на блока са се изгубили

По принцип плановете би трябвало да се съхраняват точно от общината. Около 350 блока в София имат подготвеност да аплайват за саниране по Националния проект за възобновяване и резистентност, като множеството от тях са записали сдружения на притежателите.

В регион “Красна поляна ” да вземем за пример има 13 регистрирани сдружения на притежателите още от предходната стратегия.

Те са подготвили нужните документи, само че се оказва, че занапред би трябвало да организират нови общи събрания особено с цел да вземат решение, че ще вземат участие съответно в санирането, което в този момент стартира. Въпреки че крайният период бе отсрочен с два месеца, се притеснявам, че няма да има задоволително време, тъй като до 31 май следващата година би трябвало да са подготвени всички обследвания, механически паспорт и така нататък, разяснява пред “24 часа ” Оник Пилибосян, координатор на регион “Красно село ”.

Доста регистрирани сдружения – към 20, има и в регион “Кремиковци ”, който обгръща кварталите “Ботунец ”, “Враждебна ”, “Кремиковци ”, “Бухово ” и “Яна ”.

За класираните блокове районното кметство ще поеме напълно подготовката на документите и подаването им в Министерство на регионалното развитие, само че разноските за правенето на механически паспорт и за обследванията не сме в положение да поемем. Ще помогнем обаче на хората с архитектурното снимане, сподели районният кмет Лилия Донкова.

На уеб страницата на районното министерство преди няколко дни бяха пуснати контактите – имейли и мобилни телефони, на всички координатори за санирането в районните кметства.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР